Colectia Zippo DeCo. O serie de poveste!

12 brichete Zippo spectaculoase, emise în număr limitat.

Pornind de la cele mai vechi și mai autentice povești românești, ne-am imaginat 10 personaje mitologice cu aspect, puteri și caracteristici fantastice, care capturează esenţa şi farmecul creaturilor din timpurile de demult. Și ni le-am imaginat gravate pe brichete Zippo, într-un design unitar care să formeze o serie. Le vei vedea desfășurându-se în întreaga lor splendoare, fiecare la timpul ei. Și, pe măsură ce personajele ți se dezvăluie, vei putea citi aici câteva date interesante despre fiecare. Povești. Istorii. Credințe. Vorbe din popor sau obiceiuri care poate acum nu mai există. Dacă ne rămâi alături, vei ajunge să le cunoști sau să ți le reamintești rând pe rând.

Ne-am denumit seria de brichete Zippo de colecție chiar așa: DeCo. DE CO-lecție. Fiecare brichetă este numerotată individual și se livrează într-un supra-packing specific seriei DECO, împreună cu un cartonaș explicativ, care se regăsește în interiorul cutiei. Toate designurile și graficile sunt 100% originale, lucrate și prelucrate cu cea mai mare atenție și migală, pentru ca la final rezultatul să fie unic și spectaculos. DE CO-lecție.

Dar… 10 personaje și 12 brichete Zippo? Da, pentru că am conceput o brichetă de deschidere și una de închidere a seriei. Să o luăm cu începutul…

Fiecare poveste începe cu „A fost odată”, iar seria noastră începe cu o „Introducere în poveste”. Este designul introductiv pentru colecția Zippo DeCo. Ea deschide seria care își propune să renască, să întruchipeze și să imortalizeze cele 10 personaje din mitologia autohtonă pe care le-am selectat. Sunt personaje fantastice, cu puteri extraordinare, născute din nevoia de a explica lucruri nemaiauzite sau de a transmite un cod moral întipărit în mentalul colectiv românesc, și anume binele învinge întotdeauna!.

Personaje care, poate, chiar există – dincolo de legile cunoscute ale Universului – și care încă bântuie cotloanele mai puțin știute ale acestor meleaguri mioritice. Personaje săpate în ramuri uitate – dar nu șterse! – ale ADN-ului nostru.

Personajul pe care l-am ales pentru a deschide panteonul ființelor supranaturale divinizate și temute pe aceste meleaguri încă din negura timpurilor este „Baba Dochia”. Pentru că reprezintă o poveste fundamentală a folclorului românesc, care – în accepțiunea istoricului și criticului literar George Călinescu – „a modelat cultura și spiritualitatea românească”. Pentru că a generat unele dintre cele mai cunoscute obiceiuri de primăvară, pe care noi, românii, le respectăm (sau măcar le știm) şi astăzi.

În funcție de versiune, Baba Dochia este fiica lui Decebal, o fată de împărat, o păstoriță oarecare, o tânără călugăriță sau o soacră teribilă. Dar în orice variantă, transmite același lucru: Iarna este învinsă de Primăvară, iar natura întreagă renaște doar după ce Baba Dochia își dezbracă cele 9 (sau 12) cojoace.