Cum deosebești un Zippo de un fals – #spottingfakezippo

O să încercăm acum să îți arătăm unele dintre semnele mai subtile și mai puțin subtile prin care poți identifica o brichetă Zippo originală de una falsă. Dacă bricheta ta prezintă și doar unul din „simptomele” descrise aici, e fake. Dar nu e sigur că e originală dacă NU are niciun simptom. Dar ține minte, despre originalitatea unui Zippo se pronunță doar centrele avizate (Bradford USA, Zippo Repair Clinic din Germania ș.a.) și DOAR analizând fizic bricheta, nu după imagini.

În primul rând, dacă pe bottom stamp („fundul” brichetei) nu scrie Zippo, nu ai de-a face cu un fals. Pentru că un fals copiază și vrea să dea impresia unui original. Dacă scrie Star, Jintai, Victoria sau orice altceva, e clar că ai de-a face cu o brichetă marca respectivă, care imită formele și funcționalitatea unui Zippo. Avem un fals doar dacă pe bottom stamp scrie Zippo și, de fapt, nu e Zippo.

Iar primul indicator este cel universal valabil: „Dacă ceva e prea bun ca să fie adevărat, cel mai probabil… nu e adevărat”. Compară mereu prețurile și nu te lăsa „furat” de o ofertă unică, valabilă doar un timp extrem de limitat…

Deschide fotografiile explicative, pentru a vedea toate detaliile la care ne referim în textele de mai jos.

În această imagine, îți prezentăm două bottom stamp-uri aproape identice. Unul e fake, unul e original. Dacă nu ai un Zippo cu care să compari, aproape nu îți poți da seama. Dar se vede că un contur e mai rotunjit, iar celălalt e mai butucănos. Bricheta de jos e fake, cea de deasupra e un Zippo original. Aceasta este o ștanță Zippo foarte bine falsificată și destul de greu de identificat. Unele ștanțe au indicii mult mai vizibile că nu sunt originale: de exemplu, conțin litere dincolo de litera L, a douăsprezecea literă din alfabet, indicând luna decembrie ca lună de fabricație a brichetei – vezi articolul Datarea brichetelor Zippo.

spottingfakezippo (1)
Click pentru a mări

Dacă bottom stamp-ul are o literă de la M la Z, nu mai e niciun dubiu: bricheta e un fals. Alte ștanțe fake au Z-ul din „Zippo” mai mare. Originalul are toate literele egale, doar flacăra de pe litera „i” e mai înaltă. Sau au „Brad ford” în loc de „Bradford”. Sau PA fără punct după. Sau USA fără puncte între ele.

Ce îți poate spune, însă, mai sigur dacă bricheta e originală sau nu, e grosimea carcasei. În această imagine ai 4 brichete diferite, ca să poți compara grosimile: un Zippo Regular, un Zippo Armor Case, un fake și un fake „grosolan”. Observă diferențele între grosimile carcaselor. Acesta e un indicator foarte bun pentru a identifica un fals. Și ține minte: brichetele Zippo Armor Case, care au carcasa de 1,5 ori mai groasă decât a unui Zippo obișnuit, au obligatoriu pe bottom stamp marcajul specific Armor Case – acel A în blazon indicat de săgeata roșie.

spottingfakezippo (2)
Click pentru a mări

Acum haide să ne uităm și la balama. Unele falsuri folosesc un sistem alternativ de fixare a balamalei, care diferă de original. Zippo își prinde actualmente lamelele balamalei prin sudare cu arc electric. De aici cele două „adâncituri” de pe cantul din stânga al oricărui Zippo – una deasupra, una dedesubtul balamalei. Sunt vizibile chiar și pe brichetele Zippo acoperite cu un strat de vopsea, lac sau orice alt coating (textură non-metalică). La unele fake-uri punctele respective lipsesc, deci dacă bricheta ta nu are acele adâncituri, cu siguranță nu e un Zippo.

spottingfakezippo (3)
Click pentru a mări

La brichetele Zippo originale, punctele de sudură sunt parțial vizibile și în interior (se poate observa mai ales la bricheta din mijloc). Sistemul de prindere alternativ pe care l-am găsit noi la unele falsuri e compus dintr-un canal pe care culisează o lamelă mai îngustă decât lățimea brichetei, pe corpul brichetei (săgețile albastre). La fel, canalul e prezent și în capac (săgețile roșii). Prin comparație cu cele 2 originale din imagini, poți sesiza ușor diferența. Dacă observi așa ceva, fii sigur că nu ai de-a face cu un Zippo original.

spottingfakezippo (4)
Click pentru a mări
spottingfakezippo (5)
Click pentru a mări

Și, tot cu referire la carcasa brichetei, poți face un test simplu: scoate inserția și observă dacă magnetul e atras de carcasă. Dacă da, ai de a face cu un fals. Carcasele Zippo sunt fabricate din alamă – cu diverse finisaje exterioare – iar alama e inertă la magnet, pe când unele falsuri sunt confecționate din… tablă presată. O excepție aici: extrem de rar, carcasele au fost fabricate din oțel. Prima dată în timpul celui de-al doilea război mondial. Vezi de ce la secțiunea Curiozități și fun-facts Zippo. Apoi, mai există serii extrem de rare, realizate în mod intenționat din oțel, pentru a marca anumite evenimente. Suplimentar, există carcase Zippo confecționate din cupru, argint, aur sau titan, dar acestea au de fiecare dată marcat metalul pe bottom stamp.

spottingfakezippo (6)
Click pentru a mări

Acum să vorbim și despre inserție. Dacă semnele de pe carcasă pot fi înșelătoare, inserția „trădează” mult mai repede un fake. În fotografie, avem 3 inserții Zippo originale – una de prin anii 1960, alta din 2007 și una recentă (2021). Alături de ele avem o inserție Zippo falsă. Ce se poate observa în primul rând este că, în ultimii 60 de ani, Zippo și-a pus brandul și pe inserție (în ovalul roșu). Indiferent dacă e scris vertical, ca pe cea din ’60, sau orizontal – ca pe celelalte două – inserțiile au purtat mereu cuvântul „Zippo” pe ele. Dacă nu îl găsești, inserția nu e originală.

Apoi, tot pe inserție, trebuie să găsim, la brichetele Zippo actuale, marcajul privind luna și anul fabricației. Pe inserțiile noi se văd foarte clar marcajele de datare – H 07, respectiv A 21. Inserția fake nu are codurile de datare.

spottingfakezippo (7)
Click pentru a mări
Nu e o problemă și NU e falsă bricheta Zippo care afișează două date de producție diferite: una pe inserție, una pe bottom stamp. De cele mai multe ori, diferența e de o lună. Și apare pentru că cele două componente (inserția și carcasa) sunt fabricate pe două linii de producție diferite, fiind apoi asamblate manual.

Alte câteva elemente foarte clare ce deosebesc un Zippo real de un fals, le găsești la rotița inserției. La brichetele Zippo originale, tăieturile din rotiță vor fi întotdeauna în diagonală, ca în prima imagine și ca în grid-ul roșu din stânga. La brichetele Zippo false, întotdeauna tăieturile vor fi orizontale. Uneori, acestea sunt completate cu tăieturi în diagonală – ca în grid-ul roșu din dreapta. Deci dacă vezi tăieturi orizontale în rotiță, cu siguranță ai de a face cu un fals.

spottingfakezippo (8)
Click pentru a mări
Totuși au existat Zippo cu tăieturi orizontale, dar acestea au fost fabricate înainte de anul 1946. În acel an, în urma unor cercetări masive, Zippo Manufacturing Co. a renunțat la tăieturile orizontale și le-a introdus pe cele în diagonală, care există și astăzi.

Un alt indiciu este nitul care fixează rotița. La brichetele Zippo originale acesta este argintiu. La multe dintre fake-uri este auriu, ca în imagine (stânga).

Iar dacă privim în partea opusă a șemineului, găsim acolo o piesă pe care Zippo o denumește „cam”, iar în română ar veni „camă”. Conform DEX, cama este „proeminența de pe fața unui obiect cilindric, care determină deplasarea altui obiect”. Nu se aplică întru totul, dar da, e vorba de acea piesă care basculează și ține capacul închis. Tot ea e responsabilă (parțial) și de click-ul faimos Zippo. Da, este piesa încercuită cu verde sau cu roșu (dreapta). Care este diferența între cama unei inserții originale Zippo și cea a unei inserții non-Zippo? În primul rând, cea originală este mai închisă la culoare, este fumurie, întunecată. Iar la falsuri, cama este argintie, chiar cromată – oricum, mult mai deschisă la culoare, după cum se poate observa şi în imaginea din dreapta.

spottingfakezippo (9)
Click pentru a mări
spottingfakezippo (10)
Click pentru a mări

Un al doilea indiciu poate fi nitul camei. Întotdeauna la un Zippo original, nitul este argintiu și este făcut din oţel. La o inserţie fake, de cele mai multe ori e din alamă, deci va fi auriu. Sau maroniu, după un timp (imaginea de jos, săgețile roșii).

Şi cel de-al treilea indiciu – iarăşi, extrem de grăitor – este „tăietura” de pe o parte a camei. Vezi în imaginea din dreapta, indicat prin săgeată albastră, faptul că piesa originală are partea de jos ușor teșită, parcă ar fi șlefuită sau pilită. E un element adăugat din 2003 încoace, patentat de Zippo. Camele brichetelor Zippo false nu au acea teșitură în partea de jos.

spottingfakezippo (11)
Click pentru a mări
spottingfakezippo (12)
Click pentru a mări

Și în final, un element foarte subtil de diferențiere: la inserțiile originale Zippo, pereții sunt sudați de plafon (săgețile albastre), deci vei vedea întotdeauna o mică „buză” de circa 1 mm grosime acolo. Fake-urile sunt doar îndoite și presate împreună – credem că imaginea e destul de grăitoare.

spottingfakezippo (13)
Click pentru a mări

Și, ca să mai temperăm puțin o eventuală „vânătoare de vrăjitoare”, trebuie să îți mai spunem câteva cuvinte despre falsurile Zippo. În mare, ele nu prea mai există actualmente. Deși în trecut a fost unul dintre cele mai falsificate obiecte, bricheta Zippo este – cel puțin momentan – în siguranță. Se pare că Zippo Manufacturing Co. a dezbătut problema falsurilor chinezești cu reprezentanți ai guvernului chinez și s-a ajuns la o înțelegere: Zippo fabrică o parte din componentele ne-esențiale în China, iar guvernul chinez se asigură că nu mai sunt lansate pe piețele occidentale brichete Zippo false. Așa se explică de ce vei vedea suporți acrilici sau metalici „Made in China”, cutii fabricate în China, chiar și plăcuțele atașate pe brichetele Zippo (cele placate) sunt făcute în China. Hand-warmerele electrice sunt făcute tot acolo. Și multe altele. Stai liniștit, calitatea e „by Zippo standards”. Și ai siguranța că pe piață nu mai circulă brichete Zippo false. Ce mai găsești cu logo-ul Zippo sunt fake-uri de dinainte de această înțelegere. De mulți ani deja au apărut brichete pe benzină care au ștanțat nume precum Star, Star I, Star II, Victoria ș.a.m.d. Majoritatea au o formă puțin diferită față de cea a unui Zippo, pentru că Zippo Manufacturing Co. a patentat, pe lângă nume, și forma, respectiv click-ul brichetei. În plus, găurile din inserție sunt de multe ori altfel aranjate. Deci pericolul de a cumpăra un Zippo fake este mult mai mic decât în urmă cu 10-20 de ani. Ce rămân în continuare foarte falsificate sunt brichetele Zippo din timpul războiului din Vietnam, pentru că acestea se vând la prețuri mai mari. De cele mai multe ori, sunt folosite brichete Zippo originale, prelucrate și modificate ca să arate ca și cum ar fi participat la război. Deci dacă te bate gândul, trebuie să fii extrem de precaut.

Dacă știi alte indicii relevante pe care le-am omis (nici noi nu le știm pe toate), scrie-ne. Iar dacă te întrebi de ce Zippo nu are o pagină sau o secțiune dedicată tuturor acestor indicii, răspunsul este următorul: Zippo a modificat în timp, din mers, unele componente, pentru a diferenția originalele de falsuri. Iar pentru ca producătorii de falsuri să nu ia notă prea repede de schimbare, nu le-a menționat nicăieri. Fanii din întreaga lume le-au descoperit, rând pe rând, și le-au publicat. Făcând asta, au adus, practic, un mic deserviciu companiei: producătorii de falsuri erau „la zi” cu modificările. Acesta e motivul pentru care, în timp, s-au schimbat multe la un Zippo – știute și neștiute, detalii tehnice sau estetice.

Dacă după acest articol încă mai ai dubii asupra originalității vreunui Zippo (iar acesta e suficient de valoros încât să merite deranjul), îl poți trimite la autentificat la Zippo Repair Clinic din Germania. Îți spunem noi cum, doar contactează-ne dacă e cazul.

Distribuie articolul: