Datarea brichetelor Zippo

De la mijlocul anului 1950, brichetele Zippo au început să fie marcate cu anul fabricaţiei. Prima codificare presupunea folosirea punctelor, pentru a marca anii.

Apoi, între 1966 şi 1973, punctele au fost înlocuite cu linii verticale (|).

Între 1974 şi 1981, codul conţinea bare înclinate înainte (/).

Între 1982 şi iunie 1986, acestea au devenit bare înclinate înapoi (\).

Din iulie 1986, firma a început să folosească grupuri de coduri care indicau atât anul, cât şi luna fabricaţiei. În partea de jos a brichetei, în stânga, precum şi în interior, pe inserție, era gravată o literă de la A la L, care desemna luna, după regula simplă A=ianuarie, B=februarie, C=martie… L=decembrie. În partea dreaptă, o cifră romană arăta anul în care bricheta fusese fabricată, începând de la cifra II, care reprezenta anul 1986. Astfel, o brichetă gravată „B VII” era creată în luna februarie a anului 1991.

Click pentru a mări
Click pentru a mări

În anul 2001, Zippo Manufacturing Company a modificat din nou sistemul de codare, înlocuind cifrele romane cu cele arabe, datorită uşurinţei de folosire. În acest fel, marcajul „H 07” indică luna august 2007.

Pe lângă aceste codări simple, Zippo a mai folosit și folosește diverse „bottom stamp”-uri speciale, în general pentru brichetele Zippo din argint masiv (care au mențiunea „sterling”), pentru cele aniversare, ediții speciale, serii limitate etc.

Dacă ai vreo nelămurire în legătură cu datarea unei brichete Zippo, scrie-ne aici, pe Chat, sau hai în Clubul Zippo ca să obții răspunsuri mai detaliate și mai bine documentate, de la alți posesori și pasionați de Zippo, ca și tine.

Distribuie articolul: